Majoritatea ati auzit despre beneficiile pentru sanatate ale consumului de ciocolata neagra, dar ceea ce nu este la fel de evident este ca sursa acestor beneficii provine dintr-o boaba de cacao magica gasita in pastaia plantei de cacao.
Cacao a fost folosit ca medicament tonic si ceremonial pentru sanatate inca din 1900 i.Hr. in America Centrala si ca medicament ritualistic folosit de culturile aztece si maya. Cacao reprezinta viata si fertilitatea ingerata de regalitate in ritualurile ceremoniale. Cu peste 1200 de constituenti chimici, boabele de cacao par a fi cel mai complex aliment din punct de vedere farmacologic din natura.
Beneficiile Cacao: un puternic antioxidant
Cacao contine cea mai mare concentratie de antioxidanti din orice aliment din lume. Antioxidantii sunt importanti pentru sanatate, deoarece absorb radicalii liberi care provoaca daune in organism. Proprietatile sale antiinflamatorii sunt bine documentate si sunt asociate cu un risc mai mic de cancer si boli degenerative. Este bogat in oligoelemente de mangan, zinc, fier, cupru si magneziu. Fiind una dintre cele mai bune surse dietetice de magneziu – un mineral necesar pentru mai mult de 300 de reactii biochimice in corpul nostru – cu 272 miligrame la 100 de grame, va puteti simti bine daca obtineti Mg din aceasta sursa delicioasa. Magneziul este important pentru functia musculara si nervoasa si mentine ritmul cardiac constant.
O senzatie placuta
In plus fata de beneficiile pentru sanatate ale cacaoului, este cunoscut si pentru proprietatile sale de ,,senzatie buna”. La fel de mult ca mancarea pe o batona de ciocolata promoveaza sentimentele ,,sa te simti bine”. Ciocolata si cacao stimuleaza creierul sa elibereze anumite neurotransmitatoare (neurotransmitatorii sunt mesagerii din creierul nostru care spun corpului nostru cum sa actioneze si asta include dispozitia. Capacitatea lui Cacao de a actiona asupra acestor neurotransmitatori este motivul pentru care este cunoscut pentru abilitatile sale de imbunatatire a dispozitiei.) care pot declansa emotii – inclusiv bune cum ar fi euforia. De aceea, unii oameni spun ca ciocolata este mai buna decat sexul! Anandamida, o lipida care se gaseste in cacao, este un alt compus legat de proprietatile bune ale cacaoului. Aceasta lipida a fost numita ,,molecula fericirii”, deoarece forma sa moleculara naturala o reprezinta pe cea a THC, ingredientul activ din marijuana.
La fel ca in cazul tuturor alimentelor, cu cat boabele de cacao sunt procesate mai putin, cu atat isi pastreaza proprietatile de vindecare. Aceasta inseamna ca consumati cel mai bine cacao sub forma de pulbere de cacao cruda sau plute uscate si in retete cu alte alimente vindecatoare hranitoare.
Din fericire, avem cateva modalitati placute de a consuma cacao crud si de a profita de toate beneficiile sale pentru sanatate.
Urban Remedy prezinta cacao in multe dintre alimentele si shake-urile sale gata consumate. Barele noastre Superfood Chaga Bar si barele cu proteine din plante de cacao sunt gustarea perfecta din mers, in timp ce Mousse-ul nostru brut de cacao si Tiramisu sunt doua deserturi vegane fara gluten, cremos decadent.
Pentru cei carora le place sa fie in bucatarie, incercati aceasta versiune make-at-home de Mint -Cacao Chip Shake:
Cu o zi inainte sa intentionati sa va bucurati de acest smoothie, pregatiti-i peelingul bananelor, inchiderea lor intr-o punga de congelator din plastic cu fermoar sau intr-un alt recipient rezistent la congelator si introducerea lor in congelator. Inghetati o gramada de banane simultan, astfel incat sa aveti intotdeauna cateva la indemana pentru smoothie-uri.
1 1/2 cana (12 fl oz / 375 ml) lapte de migdale (reteta aici)
1 1/2 banane congelate decojite
1 1/2 cana (1 1/2 oz / 45 g) frunze de spanac pentru bebelusi
Frunze de la 1 1/2 ciorchini de menta proaspata
1 lingura extract de vanilie fara alcool
1 lingurita scortisoara macinata
3 linguri plute de cacao crude
Stevia lichida, pentru indulcire (optional)
Intr-un blender, combinati laptele de migdale, bananele, spanacul, menta, vanilia si scortisoara si amestecati cu viteza mare pana cand amestecul este neted, aproximativ 45 de secunde. Apoi adaugati penele de cacao si amestecati timp de 20 de secunde, pentru a rupe penele si pentru a adauga textura. Se toarna intr-un pahar inalt. Se indulceste cu stevia dupa gust, daca se doreste.