Dacă ai fost vreodată supus hărțuirii morale la locul de muncă, trebuie să știi că un avocat bun în dreptul muncii te poate ajuta să îi tragi la răspundere pe cei responsabili. Se preconizează că, la nivel global, mai mult de una din 5 persoane sunt supuse la diverse forme de agresiune sau hărțuire la locul de muncă și cu toate că nu reprezintă o noutate, acesta este încă un subiect sensibil.
Indiferent de tipul de hărțuire (sexuală, fizică, morală), majoritatea celor care devin victime ale acestui gen de comportament sunt extrem de reticenți în a-l demasca. Motivele sunt de obicei teama de a nu fi luați în derâdere de către colegi sau prieteni sau teama de a fi dați afară de la locul de muncă. Oricât de greu ți-ar fi să spui adevărul, dacă oricare dintre colegi, sau chiar șeful are față de tine un comportament neadecvat, abuziv sau discriminatoriu, trebuie neapărat să iei atitudine și să apelezi la un avocat! Legea protejează victimele hărțuirii la locul de muncă și îi sancționează pe cei care săvârșesc astfel de acte cu amenzi între 10.000 lei și 15.000 lei, iar pe angajatorii care nu iau măsuri pentru prevenirea acestora cu amenzi cuprinse între 30.000 lei și 50.000 lei. Un avocat bun în dreptul muncii și drept civil îți poate obține daune morale pentru prejudiciul suferit și îi poate obliga pe vinovați să se abțină de la orice asemenea gest pe viitor.
Hărțuirea morală la locul de muncă reprezintă orice comportament ostil manifestat în legătură cu raporturile de muncă care poate afecta starea fizică, psihică sau emoțională a angajatului. Acest gen de comportament poate fi exercitat atât de către colegi cât și de către persoane superioare din punct de vedere ierarhic.
Având în vedere faptul că cea mai mare parte din zi o petreci la birou, cu colegii, este extrem de important ca atmosfera să fie plăcută și relaxată pentru a-ți putea îndeplini sarcinile cu randament maxim. Un mediu de lucru toxic, în care auzi zilnic vorbe urâte, ești stresat și tras la răspundere pentru cele mai nesemnificative greșeli poate provoca stări de anxietate și depresie, adică celebrul sindrom “burnout”. Atunci când mersul la lucru devine un coșmar deoarece știi că vei fi din nou tratat cu lipsă de respect sau obligat să accepți comportamentul toxic al colegilor iar angajatorul nu ia nicio măsură împotriva acestui comportament, cea mai bună soluție este să faci uz de remediile pe care dreptul muncii ți le pune la dispoziție.
Epuizarea fizică și stresul intră și ele sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă dar cu toate acestea, sunt o practică foarte des întâlnită. Lucrul peste program, de exemplu, este în foarte multe companii încurajat, premiat (de multe ori doar cu laude) iar cei care nu doresc să lucreze “extra” sunt luați peste picior sau tratați cu invidie de către ceilalți colegi. Iar dacă taci și nu faci nimic, stresul refulat conduce adesea la probleme în familie, uneori putând ajunge până la certuri grave între parteneri și chiar divorț.