Este obligatoriu sa porti masca in masina?

RamonaRamonadecembrie 3, 20204min00
Este obligatoriu sa porti masca in masina

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat luni seara la Digi24 ca este un lucru bun ca oamenii isi folosesc masina personala pentru a se deplasa, in ciuda inconvenientului ca se ingreuneaza traficul, insa in felul acesta evita sa se infecteze cu noul coronavirus, riscul fiind mai mare in cazul mijloacelor de transport in comun supraaglomerate.

„Faptul ca oamenii au iesit cu masinile personale este un lucru bun, pentru ca nu aglomereaza transportul public in comun, in acelasi timp, normal ca asta inreguneaza circulatia, dar de fiecare data pentru fiecare chestie exista un avantaj si un dezavantaj. Poate in aceasta faza, cei care si-au folosit masinile au limitat contactul cu alte persoane, au limitat posibilitatea de a fi infectati cu virusul, in cazul in care intrau in mijloacele de transport in comun aglomerate”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat in MAI atrage insa atentia ca sunt situatii cand inclusiv in mijloacele de trasport personale se impune sa fie folosita masca. In plus, e bine ca geamurile sa fie lasate un pic intredeschise, pentru ca aerul din masina sa circule si sa nu se acumuleze eventuali aerosoli incarcati viral.

„Ce vreau sa subliniez e ca daca iei vecinul cu tine sau daca iei pe cineva cu care nu stai de regula in acelasi loc, in apartament, in casa, in masina trebuie purtata masca. Asta intotdeauna sa fie inteles, si in masina trebuie purtata masca, daca persoanele din masina nu sunt intotdeauna impreuna si chiar lasate geamurile un pic deschise pentru aerisire, este un lucru care este bine sa se obisnuiasca cu el lumea, daca in masina sunt pasageri care nu stau impreuna de regula”, a spus Raed Arafat. Un sfat perfect valabil si pentru calatoria cu taxi, a adaugat el.

Cei care se amuza pe seama soferilor care poarta masca, desi nu se mai afla vreun pasager in masina lor, trebuie sa tina cont ca aceasta protejeaza doar atat timp cat se respecta mai multe reguli de igiena:

– Masca se pozitioneaza pe fata cu mainile curate, de preferat in casa;
– Singura parte a mastii care poate fi atinsa este elasticul care fixeaza masca pe urechi;
– Inlaturarea mastii se face doar dupa igienizarea mainilor.

Astfel, este periculoasa inlaturarea mastii in masina, dupa ce mainile au atins suprafete posibil contaminate. La fel de periculoasa poate fi atingerea mastii cu manusile.

Trebuie evitata atingerea mastii, iar purtarea ei temporara sub barbie si repozitionarea ei ulterioara pe fata este o practica periculoasa. Odata atinsa, masca de unica folosinta trebuie aruncata. Cele care permit utilizari multiple trebuie spalate pentru a reduce riscul de contaminare. Este suficienta spalarea acestora cu apa si sapun, folosirea alcoolului sanitar sau a unui gel dezinfectant. Suplimentar, acestea se pot calca daca materialul din care sunt confectionate permite acest lucru. Mastile cu filtre de protectie se folosesc conform instructiunilor furnizate de producator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *