Orice detinator de autoturism are obligatia de a efectua inspectia tehnica periodica la intervale regulate de timp. Inspectia tehnica periodica (ITP) are o importanta majora pentru siguranta conducatorului auto si a tuturor participantilor la trafic. Insa dincolo de acest aspect, efectuarea ITP-ului este importanta si pentru evitarea amenzilor stabilite prin lege pentru proprietarii de autovehicule care nu respecta efectuarea verificarii tehnice.
Autoritatea competenta pentru realizarea procedurii verificarii tehnice periodice este Registrul Auto Roman (RAR). Obiectivul testarilor tehnice este acela de a exista siguranta faptului ca toate autovehiculele care ruleaza pe drumurile publice din tara sa indeplineasca normele minime de siguranta din perspectiva aspectelor tehnice. Pentru efectuarea verificarii tehnice periodice soferii pot apela la o statie ITP sector 5 autorizata pentru prestarea acestor servicii.
Cat este de importanta inspectia tehnica periodica
Toate autovehiculele sunt supuse uzurii si defectiunilor odata cu trecerea timpului. In anumite situatii acestea nu sunt grave, insa exista si numeroase circumstante in care defectiunile pot duce la provocarea unor accidente rutiere grave. Pornind de la nevoia de a stii ca autovehiculele care ruleaza pe drumurile publice trebuie sa indeplineasca anumite cerinte tehnice, fiecare sofer si orice detinator de autoturism trebuie sa respecte intocmai efectuarea verificarii tehnice periodice.
Efectuarea inspectiei tehnice periodice trebuie realizata conform anumitor reglementari si intervale de timp regulate. Pentru autovehicule vechi intervalul efectuarii ITP-ului este mai scurt. De cealalta parte, pentru masinile noi ITP-ul are un interval mai mare. Legislatia in vigoare prevede faptul ca autovehiculele noi pot realiza prima inspectie tehnica periodica la 3 ani de la momentul primei inmatriculari. De la cea de-a doua inspectie, periodicitatea efectuarii ITP-ului va fi la 2 ani.
Pentru autovehicule mai vechi de 12 ani si care sunt folosite pentru transportul de marfuri, cu un gabarit de peste 3,5 kg, inspectia tehnica trebuie realizata in fiecare an. Un interval de 6 luni pentru a te prezenta intr-o statie ITP sector 5 este in cazul in care vorbim despre autovehiculele utilizate pentru transportul in regim de taxi sau transportul de persoane cu autoturisme avand mai mult de 8 locuri.
Care sunt actele necesare pentru prezentarea la ITP
In vederea efectuarii inspectiei tehnice periodice vei avea nevoie de o serie de documente. In randul acestora putem enumera certificatul de inmatriculare al autovehiculului (in unele situatii vorbim despre autorizatia provizorie de circulatie); actul de identitate al soferului sau al proprietarului autovehicului; asigurarea de raspundere civila auto (RCA-ul) valabil in ziua inspectiei auto si cartea de identitate a autovehiculului.
Pentru ca orice sofer sa nu aiba probleme in a primi acordul de a circula fara probleme pe drumurile publice din Romania in urma inspectiei tehnice periodice, este nevoie ca autoturismul sa nu prezinte defectiuni majore sau periculoase.
Pentru defectiuni minore la verificarea tehnica si care nu au un impact asupra sigurantei rutiere, autovehiculul va trece inspectia tehnica periodica. Pentru defectiuni ce pot pune in pericol siguranta sau mediul inconjurator este necesara o noua verificare in cel mult 30 de zile de la momentul inspectiei intr-o statie ITP sector 5.