De ce sa folosesti o pompa de caldura - Comunicate de presa si articole

pompa de caldura

Parlamentul European a stabilit obiective obligatorii pentru a se asigura ca tarile din UE vor:

– Reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 20%
– Creste utilizarea surselor de energie regenerabile cu 20%
– Imbunatati eficienta energetica cu 20%

Pompele de caldura pot juca un rol considerabil in atingerea acestor obiective cheie, deoarece reduc cererea finala si primara de energie, in special cererea de surse fosile, reduc emisiile de gaze cu efect de sera (GES) si utilizeaza surse regenerabile de energie sub forma de energie latenta din sol, apa sau aerian.

Pompele de caldura asigura intotdeauna incalzirea si racirea, oferind astfel aceluiasi dispozitiv un avantaj economic suplimentar in cazurile in care sunt necesare ambele servicii.

In modul de incalzire, pompele de caldura preiau caldura solara stocata din aer, apa sau sol si o elibereaza impreuna cu energia de intrare sub forma de caldura utilizabila in circuitul de incalzire si apa calda. In modul de racire, frigiderele functioneaza pentru a extrage caldura din interior si a o descarca in exterior.

Prin miscare, mai degraba decat prin generarea de energie, acestea sunt ecologice si extrem de eficiente din punct de vedere energetic.

Cele 4 caracteristici principale ale pompelor de caldura sunt:

Eficienta energetica

Pompele de caldura pot demonstra o eficienta cuprinsa intre 120% si 300%. Pentru fiecare kW de energie electrica consumata, acestea genereaza aproximativ 4kW de energie termica.

Comparatie cu alte tehnologii de incalzire:
Cazan de condensare pe gaz / ulei: randament 90-96%
Cazan conventional pe gaz / ulei: eficienta de 70-80%
Incalzire electrica directa: 35-45% eficienta

Durabilitate

Pompele de caldura contribuie la o reducere anuala a emisiilor de CO2 de 9,16 milioane de tone in UE. Aproximativ 75% din energia utilizata este regenerabila, in timp ce 25% din energie este generata de alte surse (in 99% aceasta este electricitate). Daca energia electrica este generata de surse regenerabile (PV, eolian, hidro), atunci pompa de caldura este 100% regenerabila si neutra in CO2. Potrivit IEA, pompele de caldura ar putea economisi 50% din emisiile de CO2 din sectorul constructiilor si 5% din cele din sectorul industrial. Aceasta inseamna ca 1,8 miliarde de tone de CO2 pe an ar putea fi economisite de pompele de caldura.

Normele Europene

Marea majoritate a pompelor de caldura instalate in Europa sunt fabricate si in Europa. De fapt, companiile din UE cu pompe de caldura joaca un rol de lider in dezvoltarea tehnologiei (EHPA). Ele incurajeaza ocuparea fortei de munca in UE: 40 358 de europeni lucreaza cu norma intreaga in sectorul pompelor de caldura. Aceasta este o estimare foarte moderata bazata pe datele de vanzari din Europa, pe care am aplicat un anumit factor: ore de munca necesare pentru instalarea diferitelor tipuri de pompe de caldura. (EHPA)

Siguranta energetica

UE importa anual energie in valoare de peste 400 de miliarde de euro. Pompele de caldura reduc utilizarea energiei primare si finale. Deci, am avea nevoie de mai putina energie si, prin urmare, ar trebui importata mai putina. Acest lucru economiseste costurile si asigura aprovizionarea cu energie in acelasi timp: devenim mai independenti energetic.

Ciclul pompei de caldura

Principiul de functionare al pompelor de caldura se bazeaza pe transferul de energie termica prin circularea unui fluid de lucru (agent frigorific) printr-un ciclu continuu de evaporare si condensare.

Ciclul agentului frigorific, numit ciclul Carnot, include patru etape principale:

Evaporare
Intr-un schimbator de caldura, agentul frigorific lichid absoarbe energia din sursa de caldura (apa, sol sau aer) si se transforma in gaz.

Comprimare
Agentul frigorific este introdus printr-un compresor alimentat de energie auxiliara care determina cresterea presiunii gazului si cresterea temperaturii acestuia. Agentul frigorific paraseste compresorul ca gaz fierbinte.

Lichefierea / condensarea
Gazul fierbinte curge in lichidator, elibereaza energie in sistemul de incalzire, scade in temperatura si revine la o stare lichida. Aceasta energie este utilizata pentru a crea apa calda atat pentru incalzirea centrala, cat si pentru alimentarea cu apa calda menajera.

Expansiune
Agentul frigorific fierbinte si lichid este transferat la supapa de expansiune. In supapa de expansiune presiunea se reduce foarte rapid si astfel temperatura agentului frigorific scade rapid fara a elibera energie. Agentul frigorific paraseste supapa de expansiune ca un lichid rece, gata sa repete din nou ciclul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *