Ce inseamna asigurarea CASCO

AvatarAndreidecembrie 3, 20204min00
asigurarea CASCO

Spre deosebire de asigurarea de raspundere civila auto, pe scurt RCA, care este obligatorie prin lege, asigurarea CASCO este facultativa, iar, din aceasta cauza, multi soferi aleg sa nu incheie o astfel de polita.

Traficul aglomerat din marile orase, drumurile publice care nu ofera cele mai bune conditii de condus, precum si unii soferi grabiti sau teribilisti pot cauza numeroase daune masinii tale. De asemenea, fenomenele naturii sunt de vina pentru multe stricaciuni ale vehiculelor, care atrag reparatii costisitoare. Fara o polita CASCO, vei fi nevoit sa suporti in integralitate cheltuielile ocazionate de incidentele care implica autovehiculul tau, ceea ce poate avea efecte negative asupra bugetului tau.

CASCO este o asigurare facultativa, prin intermediul careia, proprietarul masinii avariate sau furate este despagubit de catre societatea de asigurare.

In urma incheierii unui contract de asigurare CASCO, in cazul in care masina ta este furata sau sufera anumite daune, cauzate de diferite imprejurari, indiferent daca esti vinovat sau nu de producerea lor, societatea de asigurari te va despagubi si va suporta cheltuielile pentru reparatii, cu conditia ca autovehiculul sa indeplineasca cerintele legale pentru circulatie, adica sa fie inmatriculat provizoriu sau definitiv, sa fie inscris in polita de asigurare si sa aiba inspectia tehnica periodica valabila.

O polita CASCO acopera urmatoarele riscuri:

1. Avarii:
– ciocniri, rasturnari, derapari, zgarieri, cadere in prapastie, cadere in apa, caderea unor corpuri pe autovehicul etc.;
– actiuni rauvoitoare ale tertilor (vandalism);
– incendiu, trasnet, explozie;
– grindina, inundatie, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, avalanse de zapada.

2. Furt:
– furtul autovehiculului sau al unor parti componente ale acestuia (insotit de pagubele produse masinii in urma furtului sau tentativei de furt – geamuri sparte, incuietori stricate, inlocuirea seturilor de chei, etc.)

Obiectele asigurate pot fi orice vehicule rutiere autopropulsate, destinate transporturilor de bunuri sau persoane, inclusiv remorci / semiremorci / rulote tractate de acestea inmatriculate in Romania si aflate in posesia legala a asiguratului. Se pot asigura autovehiculele care au o stare buna de functionare, cu inspectia tehnica periodica inca valabila si care nu depasesc o anumita vechime (de obicei 12 ani).

Polita se incheie dupa inspectarea in prealabil a vehiculului de catre un reprezentant al companiei de asigurari, moment in care acesta va efectua si fotografii ale masinii, va nota imbunatatirile sau modificarile aduse masinii (daca este cazul – sistem audio nou, jante, etc.) si va constata eventualele daune existente care nu vor fi despagubite, intocmindu-se astfel un raport de inspectie semnat de ambele parti.

Ce inseamna full CASCO?

Aceasta este asigurarea CASCO ce acopera orice tip de dauna, indiferent daca s-a produs pe teritoriul Romaniei sau in alta tara.

In varianta simpla, asigurarea auto CASCO este valabila pentru un numar limitat de pagube, acestea trebuind sa se produca in tara. Pentru a afla cu exactitate ce acopera asigurarea full CASCO, trebuie sa soliciti o oferta unei companii specializate, deoarece nu toate ofera aceleasi beneficii. De exemplu, prin aceasta polita, poti asigura riscuri suplimentare, precum avaria totala, si vei putea sta linistit pe parcursul deplasarilor cu masina in strainatate, deoarece beneficiezi de despagubiri si pentru pagubele produse in afara tarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *