Nu multe materiale de construcții au creat atâta controversă în jurul lor precum spuma izolatoare. Legate de spuma poliuretanică păreri sunt zeci, poate chiar sute, deși cu cât se intră mai mult în detalii și se obține o imagine de ansamblu, cu atât se ajunge mai clar la un singur adevăr.
Acest izolator termic a apărut în România purtând supradenumirea de material-minune în izolații. Care sunt caracteristicile spumei izolatoare ce au determinat specialiștii să îl numească astfel? Coeficientul ireal de bun de conductivitate termică, faptul că acoperă orice suprafață situată pe orice plan fără cadre de susținere și faptul că acoperă perfect fiecare milimetru sunt doar câteva dintre ele.
Firma Isoterm consideră spuma poliuretanică drept materialul care permite Evoluția în izolații. Pentru a permanentiza această considerație, compania și-a setat sloganul fix cu acești termeni. Isoterm este astăzi o firmă de succes, care continuă să prezinte adevărul despre spuma poliuretanică. Dar mai întâi să luăm contact cu câteva păreri…
Izolații spumă sau izolații celuloză? Adevărul învinge
Unele persoane care vor să își izoleze casa apelează la celuloză, convinși fiind de soliditatea materialului și de caracterul ei ignifug, și au despre spuma poliuretanică păreri mai puțin favorabile.
Celuloza constă în 75% hârtie reciclată și 25% textile sau lemnoase la care se adaugă substanțe ignifuge. Este suflată cu presiune și etanșează bine. Așadar, distingem trei avantaje pentru celuloză: materialul este ignifug, oferă o etanșare bună și implicit este ecologic.
Numai că și spuma oferă aceleași avantaje! Mai puțin ignifugă este doar spuma contrafăcută sau de slabă calitate, achiziționată de la terți comercianți și la un preț nenatural de mic. Etanșarea are de suferit doar dacă izolația din spumă poliuretanică este aplicată fără ca suprafața respectivă să fie pregătită anterior în acest scop. Spuma izolatoare nu emite gaze nocive, această acuzație fiind doar un mit, ea fiind poluantă numai în momentul pulverizării și al tăierii imediat după aplicare – de aceea profesioniștii în aplicare spumă poliuretanică poartă combinezoane.
Trecem mai apoi la dezavantaje:
- Celuloza este un izolator slab, coeficientul său de conductivitate termică, un reper important în domeniu, situându-se în jurul valorii de 0.04W/mK. Cel al spumei poliuretanice este în jur de 0.02W/mK, așadar de două ori mai bun.
- Celuloza este foarte grea, pentru izolarea unui acoperiș de 200 mp fiind necesare circa 2000 kg de celuloză. Împreună cu un strat consistent de zăpadă, pun o presiune enormă asupra elementelor de rezistență. În același loc, spuma poliuretanică necesară nu va cântări mai mult de 700 kg.
- Dezavantajele celulozei folosite în izolații ar fi mai multe, precum faptul că nu protejează de condens, că este un mediu perfect pentru praf și că pe parcursul anilor se aglomerează lăsând circa 20% din suprafață efectiv descoperită. La spumă, totul se întâmplă fix invers cu condiția ca izolația să fie aplicată de specialiști precum cei de la Isoterm.
Acele neajunsuri ale spumei observate de unele persoane sunt, de fapt, efecte ale folosirii de spumă izolatoare de slabă calitate sau în varianta nepotrivită suprafeței ori neaplicată în mod corect. Dacă în procesul de izolare termică se va proceda corect și dacă nu se va face rabat de la calitate, referitor la spuma poliuretanică părerile vor fi numai bune, conforme cu adevărul.