Insultele si loviturile nu sunt singurele semne ale unei relatii de cuplu abuzive. Insa care sunt celelalte indicii care ar trebui sa te alarmeze? O noua campanie de sensibilizare lansata de Yves Saint Laurent Beauté ne ajuta sa reperam cu mai mare usurinta relatiile amoroase abuzive.
In timpul pandemiei, violentele la adresa femeilor au crescut enorm ca numar. Stresul, teama de a nu contracta virusul, intreruperea socializarii pentru o perioada destul de lunga de timp, pierderea venitului…toate acestea au contribuit la cresterea numarului de violente asupra femeilor. Aceste violente, cu care femeile pot fi confruntate de-a lungul intregului an, pot fi fizice, sexuale sau verbale.
Relatie amoroasa abuziva: 47% din victime au intre 16 si 20 de ani
Aceste violente afecteaza femeile de toate varstele. Nici tinerele femei nu sunt la adapost de aceste violente si chiar si adolescentele pot avea aceasta experienta traumatizanta. Conform studiilor, varsta de 16-20 reprezinta 47% din victimele unor relatii amoroase abuzive. Profilul tip al victimei ese o femeie tanara (in 97% din cazuri), in varsta de 20 de ani care a avut parte de violente repetate din partea unui fost iubit in cadrul unei relatii de aproximativ doi ani, in medie, sau chiar mai mult. Acest lucru se explica prin faptul ca tinerele nu stiu intotdeauna ceea ce este acceptabil sau nu in cadrul unei relatii sanatoase.
Cum stii daca esti intr-o relatie amoroasa abuziva?
Pentru a le ajuta pe femei sa descopere comportamentele abuzive inainte ca acestea sa degenereze in violenta fizica, Yves Saint Laurent Beauté a lansat o campanie de sensibilizare, enumerand numai putin de noua semne care ne pot avertiza ca relatia in care ne aflam nu este una sanatoasa.
Indiciile care ar trebuie sa ne alerteze sunt urmatoarele:
- Ignoranta, adica atunci cand partenerul nostru ne ignora daca ne simtim rau sau daca am avut o zi mai grea;
- Santajul, incepe sa ne santajeze emotional atunci cand ii refuzam ceva;
- Umilinta, partenerul ne jigneste si ne umileste in mod constant, chiar si in public;
- Manipularea, incearca sa ne determine sa facem ceva ce nu dorim;
- Gelozia, este gelos pe absolut orice facem;
- Controlul, ne controleaza deplasarile si modul in care ne imbracam;
- Intruziunea, ne controleaza telefonul sau ne geolocalizeaza;
- Izolarea, nu ne permite sa ne vedem familia sau prietenii;
- Intimidarea, ne ameninta, ne terorizeaza si face in asa fel incat noi sa parem ca avem o problema mentala;