A deveni parinte este cu siguranta o binecuvantare. Vine cu anumite sperante, aspiratii si o mare incarcatura de fericire. Cu toate acestea, cresterea copilului nu este lipsita de provocari. Cere efort si daruire, dar in niciun caz nu trebuie sa crezi in ideile false despre cresterea copilului.
S-ar putea sa aspirati sa deveniti un parinte perfect, puteti incerca mana in toate, dar asigurati-va ca va indepartati de miturile parentale care va dau impresia falsa. S-ar putea sa nu stiti, dar unele trucuri parentale despre care credeti ca vor functiona, ar putea sa ajunga sa faca mai mult rau decat orice bine. Acestea fiind spuse, iata miturile parentale care ar putea sa va saboteze relatia cu dvs. si cu copilul dumneavoastra.
Mitul 1: Parintii ar trebui sa fie perfecti ca parinti
Fiintele umane sunt creaturi imperfecte, la fel si parintii. Cu siguranta, poti sa te straduiesti sa devii cea mai buna versiune a ta, dar sa te impingi sa fii perfect te va obosi doar. Ceea ce trebuie sa intelegeti este ca copilul dvs. vrea sa depuneti eforturi, dar el sau ea vrea sa va vada fericit si multumit. Incercand sa fii un parinte perfect, te privezi de grija de sine si, de asemenea, s-ar putea sa te simti suparat pe tine si viata ta. Acestea fiind spuse, mai degraba decat sa incerci sa fii perfect, da-i tot copilului tau totul si nu te astepta la nimic in schimb.
Mitul 2: Copiii trebuie impinsi
Multi parinti cred ca impingerea copiilor lor, respectarea stricta a acestora si obligarea lor sa atinga culmile succesului ii vor face sa-si atinga obiectivele si ambitiile. Cu toate acestea, nu este cazul. Un copil are nevoie de atata dragoste si caldura ca oricine altcineva din lume. Fortandu-i, incordandu-i sa se concentreze asupra studiilor, sportului si a altor activitati, ii va epuiza. Poate, in cele din urma, sa se retraga si sa-i faca sa-si piarda interesul pentru lucrurile care ii interesau anterior.
Mitul 3: Rusinarea copiilor ii va face mai eficienti
Este mai important decat cred parintii inainte de a-si critica sau rusina copiii. In timp ce unii ar putea crede ca rusinarea copiilor mici ii va face sa-si desfasoare activitatea in mod corespunzator, chiar daca este vorba de frica, adevarul sa fie spus, este doar toxic. Ei isi pot pierde increderea in sine, devin mai introvertiti, isi pot pierde vocea si mai mult. Acestea fiind spuse, rasfatati-va cu critici productive. faceti-i sa-si dea seama unde au gresit, dar si indrumati-i sa devina fiinte umane mai bune.
Mitul 4: Trebuie sa-si protejeze copilul sa nu se raneasca
Un parinte isi doreste cu siguranta ca copilul sau sa fie liber de orice pericol. Acesta este un instinct al oricarui parinte. Dar este protejarea lor impotriva oricarei probleme si riscuri din viata productiva? Gandeste-te la asta. Puteti sa va protejati copilul cand sunt tineri, dar ce se intampla cand vor creste. Fara a avea cunostinte prealabile despre tehnicile de rezolvare a problemelor, fara experienta pentru a depasi provocarile, nu vor reusi sa faca fata oricaror pericole viitoare din viata lor. Lectiile de viata sunt cruciale, nu doar sub forma de sfaturi verbale, ci si sub forme practice.
Mitul 5: Parintii trebuie sa faca sacrificii, sa renunte la visele lor
Multi parinti, dupa ce au devenit parinti, renunta la visele si aspiratiile lor. Ei cred ca singura lor datorie este de a-si creste copiii in fiinte umane frumoase si bune, in timp ce propria lor individualitate se estompeaza in timp. Cu toate acestea, este important ca parintii sa aiba grija de ei insisi, de visele lor, de propria sanatate si de bunastarea mentala.