Pe masura ce ne intoarcem in rutina de lucru si copiii se intorc la scoala, viata poate parea coplesitoare. Jonglarea cu o viata aglomerata face ca programarea in ingrijirea de sine sa fie mult mai importanta. Sfatul meu numarul unu pentru a-ti echilibra viata ocupata: asigurandu-te ca dormi odihnitor.
De ce trebuie sa acordati prioritate somnului
Cand dormi bine (7-9 ore), corpul tau are sansa sa se odihneasca si sa restabileasca energia. Un somn bun noaptea va ajuta sa faceti fata stresului, sa rezolvati problemele sau sa va recuperati dupa boala. Somnul permite creierului si corpului sa incetineasca si sa se angajeze in procese de recuperare, promovand o performanta fizica si mentala mai buna a doua zi. Somnul slab poate duce la o multitudine de probleme de sanatate, care afecteaza modul in care gandesti si simti.
Pe masura ce anotimpurile se schimba si noptile se racoresc, somnul nostru devine mai important. Corpurile noastre trebuie sa se odihneasca mai mult decat in lunile mai calde. Este momentul sa incepem sa ne stocam energia si sa mergem inauntru. Asa cum luna guverneaza mareele oceanului, cresterea si descresterea reflecta, de asemenea, ritmul propriilor noastre vieti. Putem privi ciclurile lunare ca o sursa de intelegere a modului de a trai mai mult in armonie cu natura.
Lipsa somnului sau somnul slab ne va epuiza energia si va provoca un dezechilibru in ciclurile energiei yin yang. Yangul este rasarit / zi / miscare / energie / lumina, iar noaptea este apus / yin / odihna / restaurare / intuneric. Pentru a trai in armonie cu natura, urmarim miscarile pamantului, anotimpurile, soarele si luna.
Practici pentru un somn mai bun
O practica usoara pentru a ne armoniza cu natura si a ne echilibra ritmul circadian, este terapia cu lumina. Daca va uitati la lumea noastra naturala si la modul in care traiesc viata plantelor si a animalelor, veti observa cum florile se inchid seara si se deschid cu caldura soarelui de dimineata. Mareele cresc si scad pe baza rotatiei axei pamantului pe masura ce gravitatia de pe luna si soarele trag de pamant. Animalele se trezesc cand rasare soarele si dorm cand apusul soarelui. Acesta este acelasi ritm circadian care va sustine o zi mai energizata si un somn odihnitor.
Metoda principala de setare a ceasului intern este lumina. Lumina soarelui loveste fotoreceptorii din ochii nostri care semnaleaza creierului ca este zi. La randul sau, creierul nostru trimite mesajul catre corpul nostru si porneste metabolismul in pregatirea zilei.
O practica simpla:
La trezire, lasa lumina soarelui de dimineata sa straluceasca pe fata / corpul tau timp de 10-30 de minute, de preferinta, practicand recunostinta, facand o scurta meditatie sau mergand in natura.
Seara cand apune soarele, lasati soarele de seara sa straluceasca din nou pe fata / corp in timp ce va acordati timp pentru a reflecta la ziua dvs., a face o meditatie sau a face o plimbare.
* Daca soarele este fierbinte dimineata si aveti pielea sensibila, puteti purta protectie solara non-chimica cu oxid de zinc, dar soarele devreme dimineata este de obicei bland.
Un alt beneficiu de a fi la soare este cresterea naturala a nivelului de vitamina D. Vitamina D poate influenta somnul prin sustinerea reglarii ceasurilor noastre circadiene. Cercetari recente arata ca vitamina D poate activa doua gene asociate cu ceasul nostru circadian. Soarele si intunericul sunt principalele regulatoare ale ceasurilor noastre biologice interne. Lumina soarelui este, de asemenea, cea mai buna sursa absoluta de vitamina D superioara oricaror surse dietetice, deoarece corpul produce propriul raspuns la expunerea la lumina soarelui
Aliniind ceasul intern al corpului nostru cu programul dvs. personal, va puteti optimiza energia pentru a sprijini celulele sa functioneze mai eficient atunci cand aveti nevoie de ele.
Ritualuri sanatoase la culcare
Evitati lumina noaptea mai ales de pe dispozitivele care emit lumina albastra; calculatoare, telefoane si tablete. Deoarece sistemul dvs. circadian este guvernat in primul rand de lumina, evitati aceste lumini stralucitoare, deoarece acestea dau creierului semnalele contradictorii intre odihna si activitate.
Utilizati practica de a va expune la lumina naturala dimineata, deoarece lumina soarelui va semnaleaza creierul si corpul pentru a intra in faza sa activa.
Incercati sa adormiti la aceeasi ora in fiecare seara. Acest lucru creeaza o rutina sanatoasa in care corpul tau intra intr-un ritm.
Ceasul tau circadian este cel mai sensibil la lumina la aproximativ o ora dupa ce te-ai trezit dimineata si la aproximativ doua ore inainte de culcare. Aceste vremuri se vor schimba atunci cand corpul tau devine in mod natural somnoros si este gata sa adoarma.
Factorii care va modifica negativ ritmul circadian includ stresul, jet lag, supraincarcarea toxica si dezechilibrele hormonale. Astfel, practicile de reducere a stresului precum meditatia, exercitiile fizice, acupunctura si yoga sunt utile.
Daca puteti merge la culcare inainte de ora 22:00, va va informa suprarenalele ca este timpul sa va odihniti.
Evitati cofeina si stimulentele dupa ora 14:00.
Daca aveti nevoie de asistenta suplimentara, puteti intreba furnizorul de servicii medicale despre incorporarea suplimentelor naturale, cum ar fi melatonina, GABA, teanina si taurina.
Vise placute!