Nu mai mult de două zile. Dacă după două zile în care încerci medicamente împotriva durerii și remedii naturiste, durerea de măsea nu cedează, atunci recomandarea oricărui dentist este să te programezi la un consult stomatologic.
De cele mai multe ori, durerea de dinți nu persistă doar în zona leziunii dentare, aceasta poate radia în jurul dintelui sau chiar a maxilarului. Motivele care provoacă durerile de dinți sunt bacteriile din cariile dentare, infecțiile, obturațiile (plombele) rupte sau problemele gingivale.
Atunci când apar următoarele simptome, controlul stomatologic este esențial:
- inflamație;
- sensibilitate la cald, rece, dulce, acru;
- febră;
- noduli umflați;
- halenă – respirație urât mirositoare chiar și după periaj;
- un gust permanent neplăcut în gură.
Cand trebuie să merg la dentist?
Remediile naturiste sunt menite să ofere soluții temporare de scurtă durată, în eventualitatea în care, din diverse motive, nu puteți ajunge imediat la un dentist. Însă, este foarte important să solicitați un tratament dentar de la un medic specialist, dacă durerea de dinți durează mai mult de 1 zi, maxim două.
Dacă durerea de dinți nu este tratată imediat, această poate conduce la probleme mult mai grave, cum ar fi boli gingivale sau un abces dentar. Un abces dentar este cauzat atunci când bacteriile infectează partea interioară a dintelui, numită pulpă dentară. În acest caz, este nevoie să solicitați dentistului un tratament de canal.
Tipuri de durere de măsea/dinți în funcție de durată, intensitate și localizare:
- reversibilă – formă ușoară, pulpa dintelui nu este foarte afectată, dintele este rar inflamat, nu apare febra sau respirația neplăcută;
- ireversibilă – formă agravată, în care pulpa dintelui nu poate fi salvată, durere intensă, dinte inflamat, febră, halenă, durere crescută atunci când ești în poziție întins;
- acută – durere intensă, dar de scurtă durată; febră, dinte inflamat, halenă;
- cronică – dureri slabe, dar de lungă durată; posibil febră, posibil halenă.
Cauze care pot determina durerea de măsea:
- acumulările foarte mari de tartru;
- fracturi dentare, măsele sau dinți sparți;
- carii;
- creșterea măselei de minte;
- erupția incompletă a măselei de minte;
- abcesele dentare;
- retracția gingivala;
- bruxismul (scrâșnitul dinților);
- pardontita.
Ce este durerea de măsea care pulsează
Din acest punct trebuie să ne prezentăm cât mai urgent în cabinetul medicului stomatolog, deoarece bacteriile au migrat de la nivelul suprafeței dentare, către rădăcina dintelui și vor forma pungi de puroi, numite și abcese dentare. Inflamarea pulpitei dentare poate conduce la simptome, precum sensibilitate la alimente calde și reci, sensibilitate la alimente foarte dulci, inflamație, febră, respirație urât mirositoare și gust neplăcut în cavitatea bucală.
Complicațiile durerii de măsea netratate
În cazul unei infecții dentare, deși durerile se pot aplana sau pot dispărea după formarea pungii de puroi, abcesul continuă să se extindă, netratarea acestuia putând produce complicații.
Dacă nu se aplică un tratament de specialitate și nu este drenat abcesul, infecția se poate extinde la os și în alte zone ale capului și gâtului.
Un abces netratat corespunzător poate provoca și septicemie, o condiție severă pentru organismul uman și care poate pune în pericol viața persoanei.
Toate acestea, însă, pot fi prevenite cu ajutorul unei igiene orale eficiente (tehnici de curățare corecte și frecvente, atenție la dietele bogate în zahăr), precum și cu ajutorul unui specialist care să te îndrume, precum această clinică dentară Iași.
Bibliografie:
https://passionateclinic.ro/cum-calmezi-durerea-de-dinti-domiciliu/
https://www.clinicadentaplus.ro/durerea-de-masea-dinti-cauze-si-tratament-clinicadentaplus-ro/
https://cliniciledrleahu.ro/durere-de-masea-care-pulseaza-ce-inseamna-si-cum-poti-sa-o-tratezi/
https://www.sensiblu.com/articole/durerea-de-masea-cauze-tratament-si-metode-de-ameliorare-a-durerii