Utilizarea masinii electrice de tuns oi ofera rezultate excelente. Acest dispozitiv ar trebui sa fie in arsenalul oricarui cioban care creste animale pentru lana. Pentru prima data, astfel de dispozitive au aparut in urma cu peste 4000 de ani. In timp, ele au suferit numeroase schimbari. Astazi, dispozitivele moderne ajuta la taierea rapida si eficienta a lanii, fara a dauna sanatatii animalelor.
Ca si parul uman, lana creste continuu. Fara tundere, o oaie ajunge sa poarte o blana enorma care ii dauneaza sanatatii. Lana devine murdara, umeda si mucegaita. Poate purta boli si paraziti (capuse, raie etc.). Nu numai ca isi pierde calitatea, dar mentine si umiditatea nesanatoasa in hambar. Prin urmare, o masina de tuns oi este esentiala.
In timp ce lana poate fi o sursa de venit pentru crescator, tunderea indeplineste in primul rand cerintele de bunastare a animalelor si ajuta la mentinerea unei situatii sanitare sanatoase in efectivul sau.
Tunse de lana, oile nu simt frigul la temperaturi de sub 10 ⁰C, daca nu sunt umede sau expuse vantului. Prin indepartarea lanii, fermierii contribuie la bunastarea animalelor, promovand in acelasi timp productivitatea oilor. Tunderea imbunatateste astfel vigoarea berbecilor si stimuleaza apetitul oilor. In plus, produc mai mult lapte. De asemenea, mieii se alapteaza mai bine si prezinta o curba de crestere mai rapida.
Cum se folosesc masini electrice de tuns oi
Atunci cand este efectuata de un bun profesionist, tunderea nu este dureroasa pentru animal. Efectuata rapid, reduce stresul animalelor. Ce-i drept, talentul meseriasului primeaza, dar acesta trebuie sa se bazeze oricum pe echipamente performante. Cei mai buni profesionisti ajung sa tunda nu mai putin de 300 de animale pe zi.
De indata ce tunderea devine mai dificila, setul de pieptene trebuie ascutit. Echipamentul trebuie adaptat si la rasa de oi. De exemplu, Merinos au lana densa; meseriasul prefera asadar un pieptene ascutit, echipat cu spite lungi, care patrunde mai usor in lana. In schimb, un pieptene rotund, prevazut cu spite scurte de varf, limiteaza riscul de ranire a animalului prin taierea acestuia. Aceasta alegere este esentiala pentru rasele cu lana deschisa la culoare.
Citeste si: Cum alegem o motosapatoare
Exista firme producatoare care ofera multe referinte de piepteni care se adapteaza la asteptarile particulare ale fiecarui client. Anumite modele reduc acumularea de grasime pe spatele pieptenelui. Fermierul patrunde asadar mai bine in blana cu masina de tuns oi si aluneca mai usor peste pielea animalului.
Caracteristici
Atunci cand alegeti o masina electrica de tuns oi, se recomanda sa luati in considerare urmatorii factori:
- Puterea trebuie sa fie de cel putin 500 de wati. Acest lucru va va permite sa tundeti mai multe oi fara intrerupere. Un dispozitiv mai putin puternic va esua din cauza supraincalzirii. In plus, masina electrica de tuns oi va trebui sa faca pauze constante pentru a raci dispozitivul;
- Acordati atentie duratei perioadei de garantie. Deoarece lamele sunt in mod constant tocite, este important sa intelegeti cat de mult va dura de fapt dispozitivul;
- Este recomandat sa acordati preferinta produselor marcilor cunoscute. Acest lucru nu doar dovedeste calitatea inalta, dar face si posibila achizitionarea de piese de schimb pentru dispozitiv.
- Merita sa luati in considerare greutatea produsului. Un dispozitiv greu nu poate fi folosit mult timp. Prin urmare, ar trebui sa se acorde preferinta modelelor mai usoare, asa cum este VLN SC 400 de la Gradenia, un magazin online pentru gospodari si fermieri mai mici sau mai mari.