Este foarte popular în țările asiatice, dar a început să fie apreciat și în țara noastră. Despre ce vorbim? Despre colagen! Deși unii știu că sursele de colagen sunt pielea și cartilajele de la animale și nu au o părere bună despre asta, datorită tehnologiei avansate, există o mulțime de suplimente de colagen, de la colagen lichid, până la capsule ce pot fi folosite în siguranță. Ce trebuie să te intereseze însă este faptul că acest supliment aduce numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru piele.
Dar pentru rezultate foarte bune, trebuie să știm mai multe despre colagen și ce reprezintă acesta. Colagenul este o proteină cu valoare biologică scăzută, are doar trei aminoacizi, deci nu poate înlocui o proteină care are toți aminoacizii esențiali, nouă în total, de care organismul are nevoie pentru numeroase funcții și nu este capabil să-i sintetizeze. Colagenul aduce beneficii pielii atâta timp cât este consumat de o persoană care are un aport adecvat de proteine. În caz contrar, va fi folosit pentru alte funcții prioritare și nu va avea beneficiile pe care le țintim.
Ce este colagenul?
Potrivit specialiștilor, colagenul este o componentă structurală importantă la vertebrate și reprezintă 30% sau mai mult din proteinele totale. În piele, dermul (stratul intermediar) are cea mai mare concentrație de colagen, în special colagen de tip I, responsabil pentru proprietățile sale structurale, estetice și mecanice. Începând cu vârsta de 25 de ani, are loc o reducere progresivă a producției de colagen și o creștere a degradării acestuia în organism. Acest proces are loc prin combinarea procesului de îmbătrânire intrinsecă (cronologică) și extrinsecă (legată în principal de expunerea la soare, fumat, hormoni, boli cronice, alimentație, poluare). Prin urmare, majoritatea tratamentelor anti-îmbătrânire vizează reducerea degradării și creșterea sintezei de colagen.
În acest sens, unele alimente bogate în colagen, precum pielea de pui și gelatina, pot contribui la sănătatea pielii. Totuși, colagenul este o moleculă cu greutate mare care nu poate fi absorbită și, prin urmare, nu are niciun rol biologic. Și, contrar celor spuse de bunicile noastre, gelatina, de exemplu, nu este bună pentru piele. Pentru a-și aduce un aport biologic adecvat, colagenul trebuie să sufere o descompunere enzimatică (cunoscută sub numele de hidroliză), dând naștere peptidelor de colagen, care sunt molecule mici și pot fi absorbite. Peptidele de colagen astfel obținute sunt prezente în mai multe produse, sub formă de pulberi, capsule și colagen lichid pentru ten și piele în general.
Este cunoscut faptul că procesul de îmbătrânire începe de la vârsta de 25 de ani, dar studiile legate de suplimentarea de colagen în procesul îmbătrânirii includ pacienți cu vârsta cuprinsă între 35 și 65 de ani. Unul dintre studii au remarcat beneficii mai importante asupra elasticității pielii la pacienții de peste 50 de ani, dar acest lucru variază în funcție de fiecare pacient și de fiecare indicație.
Beneficiile alimentelor ce conțin colagen
În ciuda prudenței cu privire la colagen, anumite alimente bogate în colagen sunt hrănitoare, bogate în proteine, vitamine și minerale. Proteinele sale sunt compuse în primul rând din țesuturi conjunctive formate din colagen, oase, piele, cartilaj și tendoane, astfel încât consumul acestor părți ale cărnii de pui, de exemplu, are beneficii deosebite.
Consumul cărnii de pui, în general, este destul de benefic. Cartilajul oaselor de pui, de exemplu, are un conținut ridicat de proteine ( peste 90%), din care aproximativ 35% este colagen, și un conținut scăzut de lipide ( undeva la 2%). Reprezintă o alternativă ieftină la proteine, dar trebuie consumată alternativ cu alte surse și cu moderație.
Suplimentarea cu produse ce conțin colagen
Dacă alimentele singure nu satisfac toate nevoile de colagen, pot fi folosite suplimente. În acest caz, este necesar să se ia în considerare așteptările, vârsta, starea nutrițională, aportul de proteine, care sunt plângerile, dacă persoană respectivă face sau nu activitate fizică regulată, obiceiurile sale de expunere la soare, rutina de îngrijire a pielii, proceduri estetice (dacă acestea există), dacă are pielea mai uscată, dacă este la menopauză și, de asemenea, cât de mult poate investi persoana respectivă în suplimentare. Sunt multe elemente care trebuie luate în considerare și de aceea monitorizarea de către un dermatolog este esențială, astfel încât o persoană să poată să decidă dacă să ia sau nu colagen oral, pe care să-l aleagă, pentru cât timp și la ce să se aștepte de la tratament.
Pentru a ne face o idee, cu suplimentarea putem obține, folosind colagen de la 8 până la 12 săptămâni, următoarele rezultate:
-Creșterea elasticității pielii cu 7%;
-Creșterea hidratării pielii cu 28%;
-Reducerea fragmentării colagenului dermic cu 31%;
-Reducerea volumului ridurilor din regiunea perioculară cu 20%;
-Reducerea cu 11% a celulitei;
-Reducerea frecvenței unghiilor casante cu 42%.
Suplimentarea are totuși o acțiune limitată și nu va rezolva procesul de îmbătrânire fără alte reguli ce trebuie urmate. Ar trebui combinată cu o rutină bună de îngrijire a pielii, care să includă protecție solară, acizi și, de preferință, proceduri la un cabinet dermatologic sau cosmetic bun.
Un studiu din 2015 a investigat efectul suplimentării orale cu peptide specifice de colagen asupra hidratării pielii și a rețelei de colagen dermic într-un cadru clinic. Concluzia a fost că suplimentarea orală cu peptide de colagen este eficientă în îmbunătățirea semnelor de îmbătrânire a pielii.
A folosi suplimente de colagen este însă un lucru pe care trebuie să îl iei în considerare cât mai curând, chiar dacă ai puțin peste 25 de ani. Vorbește cu un specialist și vezi ce anume este necesar pentru o piele frumoasă și tânără. Dacă dorești suplimente certificate și de calitate, îți recomandăm suplimentele de colagen lichid de la plantum.ro. Ai garanția unor produse verificate și testate, alături de prețuri competitive și o livrare până la ușa casei tale.