Nu cu mult timp in urma, balcoanele si loggiile erau folosite de multi oameni ca depozite in care erau pastrau lucruri inutile sau rar folosite. Locatarii de astazi si-au schimbat atitudinea fata de aceste facilitati auxiliare ale imobilului si acum le folosesc mai rational. Pentru unii, au devenit o zona de recreere, iar pentru altii este o gradina in care este convenabil sa-si planteze florile preferate. Cu alte cuvinte, acum logiile si balcoanele s-au transformat in locuri in care va puteti petrece timpul placut si profitabil.
O mare parte a suprafetei lor este ocupata de ferestre, care necesita un design decent si practic. Cea mai buna alegere o reprezinta roletele – perdele tehnologice moderne. Ele servesc simultan ca decor si protectie solara. Sa vorbim despre ce modele sunt mai potrivite sa cumparati si daca exista variante atunci cand le alegeti.
Atunci cand alegeti rolete de interior pentru un balcon sau o logie, trebuie sa luati in considerare mai intai spatiul disponibil si tipul de rama al ferestrei. Cel mai simplu mod este sa alegeti tonuri neutre care se imbina perfect cu orice design. Daca doriti sa instalati perdele acoperite cu culori bogate sau luminoase pe balcon, asigurati-va ca acestea nu ies din schema generala de culori.
Pentru ferestrele glisante, nu trebuie sa cumparati rolete fixe. In caz contrar, ferestrele pur si simplu nu se vor deschide. Nu este recomandat sa alegeti un astfel de design pentru ramele de aluminiu, deoarece o astfel de instalare nu poate fi realizata.
Pe un balcon mic, este recomandat sa instalati rolete orizontale, care ajuta la extinderea vizuala a spatiului. Pentru tavanele joase, este mai bine sa alegeti rolete transparente sau rolete cu un model vertical.
Intretinerea roletelor
Spre deosebire de perdelele clasice, roletele nu sunt pretentioase in intretinere, deoarece suprafata lor este tratata cu agenti antistatici. Perdelele textile trebuie spalate frecvent, deoarece pe balcon se strange mult praf si isi pierd prospetimea. Tesaturile scumpe au nevoie de ingrijire delicata folosind produse lichide speciale. In plus, perdelele sunt intotdeauna calcate cu un fier de calcat.
Roletele de bucatarie cu protectie solara cu lamele nu au nevoie de acest lucru. Este suficient sa le stergeti periodic cu o carpa moale, umezita cu o solutie de detergent universal.
Alte beneficii ale roletelor
- O gama larga de tipuri, modele, materiale si accesorii, o paleta bogata de culori.
- Protectie de incredere – Designul benzilor strans legate etanseaza strans fereastra de privirile indiscrete.
- Posibilitate de reglare a fluxului luminos – Mecanismul pivotant va permite sa schimbi usor unghiul de inclinare al lamelelor.
- Usor de operat – pot fi usor de ridicat / coborat cu un lant subtire.
- Versatilitate de instalare – Instalarea se realizeaza integral pe o fereastra sau direct pe cercevea sau tavan.
- Pret decent – Costul roletelor este disponibil oricarei categorii sociale a populatiei.
Dintre numeroasele optiuni pe care piata moderna le ofera, roletele orizontale si verticale, rulourile, plisate si jaluzelele romane sunt cele mai potrivite pentru balcoane si logii.
Ce model sa alegem
Modelele orizontale si verticale difera in orientarea spatiala a lamelelor. Ele sunt clasificate in mod conventional in functie de tipul de material de baza. Deci profilele sunt din plastic, metal, material textil, lemn si bambus.
Roletele din plastic sunt cea mai comuna optiune. Cererea lor se datoreaza costului redus si ingrijirii usoare. Sistemele din plastic pot fi instalate pe ferestre din orice materiale. Modelele din aluminiu sunt mai putin populare pe piata, in ciuda faptului ca sunt extrem de practice si durabile. Sistemele de profil din lemn si bambus aduc interiorului gratie nobila si frumusete. Dar acestea sunt rareori cumparate, deoarece materialele naturale sunt scumpe.