Legea care permite ridicarea masinilor de pe domeniul public

AvatarAndreidecembrie 3, 20203min00
ridicarea masinilor de pe domeniul public

Legea care permite autoritatilor sa ridice masinile parcate ilegal urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial dupa ce presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat-o. Prin urmare, soferii care isi vor mai lasa masinile pe trotuar, in zonele pietonale sau pe spatii verzi, se vor alege nu numai cu amenda, ci vor fi nevoiti sa plateasca si taxa suplimentara care vine cu ridicarea masinii.

O prevedere a Legii 97/2020 impune drept conditie pentru recuperarea masinii, la articolul 7, litera d, „detinerea inspectiei tehnice periodice valabile pentru vehiculul respectiv”. Acest lucru face ca, practic, rablele ridicate de pe domeniul public in baza noii legi sa nu mai poata fi recuperate. Asta deoarece e improbabil ca o masina care a stat abandonata 6 luni sa detina ITP valabil (masinile mai vechi de 12 ani trebuie sa treaca ITP anual), iar efectuarea ITP la o masina care nu se afla fizic in posesia proprietarului este virtual imposibila.

Cand intra legea in vigoare si ce amenzi sunt

In lipsa locurilor de parcare, soferii nu se gandesc decat sa-si lase masina, totusi, undeva. Nu mai iau in considerare ca pietonilor nu le ramane loc sa circule.

Pana acum, potrivit Codului Rutier, era posibila doar ridicarea masinilor de pe drumurile publice, nu si de pe domeniul public. Adica, o masina parcata pe prima banda de circulatie putea fi ridicata de autoritati, in timp ce un autoturism lasat pe trotuar nu.

Noua lege, care indreapta aceasta omisiune, va intra in vigoare din weekend.

„De la inceputul anului si pana in prezent, la nivelul municipiului Bucuresti au fost aplicate peste 15 000 de sanctiuni contraventionale pentru oprirea neregulamentara, respectiv peste 1900 de sanctiuni contraventionale pentru stationare neregulamentara”, spune Claudiu Costea, de la Brigada Rutiera Bucuresti.

Amenda minima pentru parcarile neregulamentare este de 290 de lei, iar cea maxima de 725 de lei.

Rablele ridicate de pe domeniul public vor putea fi recuperate doar in anumite conditii

Existenta unei inspectii tehnice periodice (ITP) valabile este doar una dintre conditiile care trebuie indeplinite pentru a recupera o masina abandonata pe domeniul public dupa ce a fost ridicata de autoritati.

Articolul 7 al legii 97/2020 mai prevede ca persoana care solicita restituirea masinii ridicate trebuie sa indeplineasca si alte conditii, cumulativ:

– sa fie detinatorul legal al masinii;
– sa faca dovada achitarii tuturor taxelor, a impozitelor si amenzilor prevazute de lege, aferente respectivului vehicul;
– sa faca dovada achitarii sumelor corespunzatoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea si paza vehiculului;
– sa prezinte dovada platii la zi a tarifului de parcare, in cazul vehiculelor ridicate din parcari.

Sursa digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *