Este normal sa existe cearta intr-o relatie?

RamonaRamonanoiembrie 29, 20207min00
Este normal sa existe cearta intr-o relatie

Cearta intr-o relatie nu este niciodata placuta, dar nu se poate nega faptul ca luptele se intampla in fiecare relatie. Chiar si cele mai fericite cupluri se cearta pentru ca fiecare relatie are suisurile si coborasurile ei, iar fiecare persoana este unica si are propriile aprecieri si antipatii.

Este normala cearta intr-o relatie? Si de ce se cearta cuplurile intr-o relatie?

Amintiti-va ca nu este vorba despre cat de des va certati, ci despre cum va certati:

S-ar putea sa nu fie normal sa te certi sau sa te certi constant cu privire la lucruri minore si sa-ti arati ravna partenerului.

A avea argumente in timp ce inca aveti sentimente pozitive unul pentru celalalt poate fi numit normal.

Certati-va sanatos, asigurati-va ca va auziti reciproc si nu tineti resentimente. De fapt, ar trebui sa va faceti griji daca dvs. si partenerul dvs. nu va certati ocazional, deoarece arata ca amandoi nu va mentineti liniile de comunicare deschise. Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le-ai putea face intr-o relatie este sa-ti ignori partenerul sau sa te indepartezi in mijlocul unei conversatii sau al unei dispute.

Certurile constante de catre un cuplu ar putea fi declansate de probleme care se invart in jurul treburilor, disciplinarea copiilor, emisiuni TV, obiceiuri iritante precum sforaitul, lenea, injuraturile, intarzierea acasa, animalele de companie, lipsa in serios a vietii, carierei sau sanatatii si multe altele.

In cazuri mai severe, problemele de relatie sau certurile ar putea fi cauzate de factori precum finantele, gelozia sau lipsa de incredere, abuzul fizic si emotional, infidelitatea si lupta pentru putere.

O cearta poate fi considerata sanatoasa daca dvs. si partenerul dvs. va angajati in ea pentru:

  • Sa fie auzit sau sa pastreze intimitatea.
  • Sa ne intelegem sentimentele celuilalt.
  • Gasiti cateva motive sau solutii comune.

Pe de alta parte, o cearta poate fi considerata nesanatoasa atunci cand:

  • Incercati sa va lasati reciproc jos.
  • Lupta de dragul luptei.
  • Devine personal.
  • Presupune abuz.

Motive pentru care cearta este buna pentru relatia ta

Adesea asociem cearta cu lucruri negative. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna cazul. Cearta intr-o relatie poate aduce rezultate pozitive atunci cand cuplurile stiu cum sa rezolve pe cale amiabila conflictele si dezacordurile. Iata cateva motive pentru care cearta ar putea fi buna pentru relatia ta.

Certurile sanatoase va pot ajuta sa dezvoltati intimitatea intre dvs. si partenerul dvs., oferindu-va sansa de a afla mai multe despre sentimentele, aprecierile si antipatiile lor. Va poate ajuta pe amandoi sa va intelegeti mai bine si sa va aprofundati relatia.

Cearta intr-o relatie ar putea fi un indiciu clar ca tu si partenerul tau sunteti maturi. Sunteti gata sa va impartasiti sentimentele si nu va feriti de problemele voastre.

Exprimarea furiei, sentimentelor, ingrijorarilor sau temerilor acumulate intr-un mod sanatos ar putea ajuta la dezamorsarea tensiunii si a stresului si sa te faca sa te simti mai bine.

Va poate ajuta sa va dati seama ca partenerul dvs. este o persoana separata si ca nu este nevoie sa fiti perfect pentru a fi intr-o relatie sanatoasa.

O cearta echitabila va poate ajuta sa creati incredere intre dvs. si partenerul dvs. Va permite sa va exprimati emotional si sa treceti prin momente dificile impreuna.

Cand cearta devine problema intr-o relatie?

Certurile pot deveni problematice intr-o relatie atunci cand oricare dintre voi trece o anumita linie si devine dureroasa. In ciuda celor mai bune eforturi si intentii, daca urmatoarele semne continua sa apara in relatia dvs., poate fi necesar sa luati un apel care va intereseaza.

Partenerul dvs. prezinta semne non-verbale care indica faptul ca parerea dvs. nu conteaza pentru ei – ar putea fi orice, cum ar fi rotirea ochilor sau incrucisarea bratelor in timpul unei cearta.

Partenerul tau arata o atitudine care nu-ti pasa mai putin atunci cand te deschizi.

Partenerul tau nu se deschide catre tine.

Argumentele si certurile tale sunt intotdeauna disproportionate si nu ajung la o concluzie fructuoasa.

Partenerul tau aduce in discutie trecutul in mod constant pentru a te rusina sau a te lasa jos.

Certurile tale devin abuzive – aceasta ar putea include abuz fizic, mental, verbal sau emotional.

Certurile tale sunt intotdeauna unilaterale.

Partenerul tau refuza sa primeasca ajutor.

Cum sa nu mai existe cearta intr-o relatie?

Iata cateva lucruri pe care le-ati putea face pentru a opri acele certurile intr-o relatie:

Nu te certa pentru a castiga o cearta, ci cauta o solutie. Scopul dvs. ar trebui sa fie sa va imputerniciti reciproc. Incercati sa nu strigati, sa va numiti reciproc nume sau sa folositi sarcasmul cand va certati cu partenerul dvs. Abordati problema si nu reciproc.

Intelegeti perspectiva partenerului. Ascultati empatic si nu va intrerupeti partenerul in timpul unei certe sau al unei conversatii aprinse. Daca este posibil, luati-va rand pe rand exprimandu-va opiniile si invatati sa va prezentati argumentul cu respect.

Faceti-va timp pentru conversatii semnificative. Puteti rezerva o anumita ora sau seara in fiecare saptamana pentru a va rezolva problemele. Acest lucru va poate ajuta pe amandoi sa va atrageti atentia reciproca in timpul fiecarei sesiuni si sa purtati conversatii mai semnificative.

Ajungeti la radacina problemei si identificati emotia reala care declanseaza furia in partenerul dvs. Ar putea fi tristete, ranire, nesiguranta etc.

Oferiti-va reciproc avantajul indoielii. Amintiti-va reciproc ca relatia voastra se bazeaza pe incredere si ca sunteti o echipa.

Dezacordurile si conflictele sunt naturale intr-o relatie. Batjocurile si argumentele pe care le aveti pot face relatia voastra mai puternica numai daca se face cu intentiile corecte si un nivel de respect. Nu uitati sa faceti diferenta intre certuri sanatoase si nesanatoase si certati-va corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *