Cum se protejeaza culturile de floarea-soarelui

AvatarAndreidecembrie 20, 20205min00
Cum se protejeaza culturile de floarea-soarelui

Cum se protejeaza culturile de floarea-soarelui de invazia pasarilor.

Un sondaj efectuat de curand a relevat impactul crescand al deteriorarii pasarilor asupra campurilor de floarea-soarelui.

Prin urmare, este necesar sa actionati si sa protejati cultura inainte de insamantare, deoarece pasarile o vor deteriora rapid, in special in apropierea gardurilor vii si a oraselor. Pierderile de recolta asociate cu aceste daune ale pasarilor pot fi semnificative, mai ales ca metodele de control disponibile sunt limitate. Exista metode disponibile pentru a limita daunele provocate de acesti daunatori cu pene?

Care sunt semnele deteriorarii pasarilor in culturile de floarea-soarelui?

daune atac invazie pasari floarea-soarelui Daunele provocate de pasari pe campurile de floarea-soarelui iau mai multe forme. Gaurile vizibile de cativa centimetri distantate in mod regulat arata ca pasarile au cautat semintele urmand liniile de seminte.

Mananca samanta pe care o dezgropa din sol. Cele mai moi seminte prezinta apoi o coaja goala. Frunzele situate sub capul florii sunt adesea murdare de excrementele acestor pasari. De asemenea, se observa deteriorarea capetelor florilor si a cotiledonelor. In acest caz, cotiledoanele sunt adesea trase sau despicate de pasarile care incearca sa ajunga la seminte.

In acest context, Terres Innovia a efectuat diverse anchete in mai multe regiuni pentru a revizui situatia culturilor de floarea-soarelui. Doua astfel de anchete au fost efectuate in 2012 si 2014. Rezultatul? O crestere constanta a daunelor pasarilor poate fi observata la nivel national: 77% dintre fermieri estimeaza ca atacurile pasarilor au crescut in ultimii 5 ani. 80% din campurile lor de floarea soarelui au suferit daune (sursa CETIOM 2012).

Atacurile pasarilor asupra culturilor de floarea-soarelui apar de la stadiul de insamantare pana la stadiul de 4 frunze (aproximativ 3/4 din cazuri). Uneori apar mai tarziu – in aproximativ un sfert din cazuri – care afecteaza capul florii. Atacurile pot fi foarte frecvente si pot provoca daune substantiale culturii de floarea-soarelui.

Marea majoritate a cazurilor implica porumbei (91%): porumbeii lemnosi si porumbeii orasului, precum si corvidae, cum ar fi turnurile si corbii, sunt raportate in 62% din cazuri.

Ce factori contribuie la atacurile pasarilor la floarea-soarelui?

Vulnerabilitatea unui camp este mai mult legata de pozitia sa, unele zone prezinta un risc mai mare decat de eficienta sistemelor de protectie. In ciuda prezentei sistemelor de protectie – in principal dispozitive mai infricosatoare pentru pasari – jumatate din toate campurile de floarea-soarelui au fost atacate de pasari si astfel au fost resantate. Apropierea de un oras sau un gard viu face ca atacurile sa fie mai probabile. Aceste locatii sunt ideale pentru dezvoltarea cuiburilor si a populatiilor de porumbei.

Cum pot fi protejate floarea-soarelui de atacurile pasarilor?

Daunele provocate de atacuri depind de amploarea acestora. Adesea, tinta principala nu este samanta de floarea-soarelui, ci, in schimb, rasadul tanar, care este fragil si moale. Astfel, pasarile mananca cotiledonate, dar nu deterioreaza tulpina. Cu toate acestea, o leziune pe tulpina poate provoca moartea plantei.

Floarea-soarelui este foarte sensibila la pasari. De fapt, atat de sensibil, incat daunele pasarilor pot duce la distrugerea si abandonarea intregii culturi. Metodele vizuale sau acustice de speriat pasari, cum ar fi banger, sperietoare, baloane, zmee etc. sau repelenti nu sunt suficient de eficiente pentru a limita deteriorarea pasarilor.

Cu toate acestea, este posibila fortificarea plantelor tinere de floarea-soarelui in timpul perioadei lor de inceput, pentru a limita impactul acestor daune ale pasarilor. Aceasta consolidare implica optimizarea absorbtiei de apa si minerale a plantei si cresterea peretilor celulari pentru a crea un mediu nefavorabil daunatorilor de pasari

Nu asteptati pana cand pasarile sunt deja stabilite in campurile dvs. de floarea soarelui; actioneaza repede, imediat ce sunt plantate. Este posibila fortificarea plantelor tinere de floarea-soarelui in timpul perioadei lor de inceput, pentru a limita impactul deteriorarii acestei pasari. Contactati expertii nostri pentru mai multe informatii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *