Copilul meu nu asculta – cateva trucuri care functioneaza
Pentru ca un copil sa asculte, sa stapanesti puterea cuvintelor in calitate de parinte, este un lucru esential. Iata cateva trucuri pe care sa le pui in practica.
Sa ai un copil ascultator nu este un lucru usor. Si este perfect normal. Pentru a se construi, un copil se opune si testeaza limitele.
Spune ceea ce vrei, nu ceea ce nu vrei
Frazele precum Nu lasa camera ta in dezordine, Nu te atinge de bolurile de chipsuri sau multe altele, sunt contraproductive. Uita deci de turnurile negative si spune copilului direct ce astepti de la el. Poti sa iti faci curatenie in camera? Multumesc. Sau Multumesc ca ai asteptat pe toata lumea inainte de a te servi din bolul de chipsuri.
Da iluzia alegerii. Este un clasic
In loc sa te folosesti de fraze precum Imbraca-te, mai bine lasa copilul sa creada ca poate sa aleaga: Preferi tricoul rosu sau cel albastru? Ce mancam prima data? Morcovii sau cartofii? Si asa mai departe.
Foloseste-te de tehnica comerciala a lui Cand
Cand este un cuvant puternic. Iti permite sa conferi copilului in mod subtil o sarcina de indeplinit, deci el este persoana responsabila. Deci el este cel care va recolta roadele. Cand iti vei termina temele, vom merge in parc. Dupa ce te vei spala pe dinti, iti voi citi o poveste.
Creeaza o conexiune cu ajutorul cuvintelor
Atunci cand stabilesti o conexiune cu copilasul, devine mult mai usor sa te faci ascultat. Si tu gandesti la fel ca si mama? Ca lucrezi mai bine si mai usor cu un birou mai curat? In acest fel, vei avea mai multa incredere in tine, atat tu, cat si copiii.
Multumeste inainte de actiune
Sa spui Multumesc inainte de actiune este o metoda comerciala care functioneaza foarte bine cu copiii, mai ales daca vor sa le faca pe plac celorlalti.
Vrei sa te imbraci inainte de a lua micul dejun? Multumesc! Cererea nu poate sa fie ignorata, trebuie sa fie onorata.
Argumenteaza, dar rapid
Copilul tau poate evolua analizand si intelegand lumea din jur. Acest lucru este perfect valabil si in cazul educatiei. Sa justifici cererile cu un Deoarece este cel mai adesea suficient. Ideal ar fi sa dai o justificare simpla. Daca este prea lunga si prea complexa, copilul va pierde sirul.
Ai nevoie si de cuvinte magice. Cuvintele Asculta si Gandeste-te vin cu un plus de motivatie. Si invita la reflexie.