Ce trebuie sa stiti despre asfixiere

AvatarAndreinoiembrie 29, 20204min00
Ce trebuie sa stiti despre asfixiere

Asfixierea apare atunci cand corpul nu obtine suficient oxigen. Acest lucru afecteaza respiratia normala si poate determina o persoana sa devina inconstienta. De asemenea, poate duce la moarte.

Cauze

Cauzele asfixierii pot varia, dar apare de obicei din cauza ranirii, respiratiei substantelor chimice sau a unui blocaj al cailor respiratorii.

Unele cauze mai specifice ale asfixierii includ:

Astm

Astmul este o afectiune pulmonara care uneori poate ingreuna respiratia. Daca o persoana are un atac de astm sever, este posibil sa nu poata intra suficient oxigen in plamani. Fara interventie, acest lucru poate duce la asfixiere.

Strangulare

Strangularea poate face ca aerul sa nu mai patrunda in plamani. De asemenea, poate bloca fluxul de sange catre creier. Acest lucru se intampla atunci cand o mana, o ligatura sau alt obiect strange gatul unei persoane.

Obiect strain

Daca o persoana isi blocheaza un obiect strain in gat, aceasta poate provoca sufocarea. Daca sufocarea este severa, este posibil ca persoana sa nu poata inhala oxigen.

Anafilaxie

Anafilaxia este o reactie alergica severa. In timpul anafilaxiei, sistemul imunitar elibereaza substante chimice care determina corpul sa intre in soc. Acest proces poate determina ingustarea cailor respiratorii si poate determina umflarea gatului. Fara tratament de urgenta, o persoana poate asfixia.

Inec

Inecul apare atunci cand o persoana are probleme respiratorii datorita inhalarii apei. In timpul inecului, lichidul intra prin gura si nasul persoanei, intrerupand alimentarea cu oxigen a corpului.

Inecul este una dintre primele 10 cauze de deces in randul copiilor si tinerilor.

Asfixie chimica

Asfixia chimica apare atunci cand o persoana inhaleaza o substanta chimica care interfereaza cu aportul sau utilizarea oxigenului. Un exemplu de asfixie chimica este otravirea cu monoxid de carbon. Daca o persoana respira monoxid de carbon, aceasta se amesteca cu celulele rosii din sange care transporta oxigen in jurul corpului. Daca o persoana inhaleaza prea mult monoxid de carbon, sangele devine incapabil sa transporte oxigenul. Acest lucru poate determina celulele din organele vitale sa se sufoce si sa moara.

O persoana care se confrunta cu asfixierea poate avea, de asemenea, buze albastre sau o usoara nuanta albastra pe piele. Acest lucru se datoreaza nivelurilor scazute de oxigen din sangele lor.

Tratament

In functie de cauza specifica a asfixierii, tratamentul poate varia.
Unele tratamente pentru asfixiere includ resuscitarea cardiopulmonara (RCP) si terapia cu oxigen.

Daca cineva devine inconstient din cauza asfixierii, inima lui poate inceta sa mai bata. Atunci cand o persoana furnizeaza RCP, aceasta isi asuma in esenta rolul inimii si plamanilor, ajutand sangele si oxigenul sa se deplaseze in jurul corpului.

In timpul terapiei cu oxigen, o persoana poarta fie o masca peste nas si gura, fie doar un tub in nas. Masca sau tubul sunt atasate la un cilindru care furnizeaza aer care contine mai mult oxigen decat de obicei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *