Ce inseamna agricultura bio?

RamonaRamonadecembrie 20, 20209min00
Ce inseamna agricultura bio

Agricultura ecologica este un sistem agricol care foloseste combaterea daunatorilor pe baza ecologica si ingrasaminte biologice derivate in mare parte din deseurile de animale si plante si din culturile de acoperire care fixeaza azotul. Agricultura ecologica moderna a fost dezvoltata ca raspuns la daunele asupra mediului cauzate de utilizarea pesticidelor chimice si a ingrasamintelor sintetice in agricultura conventionala si are numeroase beneficii ecologice.

Comparativ cu agricultura conventionala, agricultura ecologica foloseste mai putine pesticide, reduce eroziunea solului, scade levigarea nitratilor in apele subterane si de suprafata si recicleaza deseurile animale inapoi in ferma. Aceste beneficii sunt contrabalansate de costuri mai mari pentru alimente pentru consumatori si, in general, de randamente mai mici. Intr-adevar, productiile de culturi organice s-au dovedit a fi cu aproximativ 25% mai mici in general decat culturile cultivate conventional, desi acest lucru poate varia considerabil in functie de tipul de cultura.

Provocarea viitoarei agriculturi organice va fi mentinerea beneficiilor sale de mediu, cresterea randamentelor si reducerea preturilor, in timp ce raspunde provocarilor schimbarilor climatice si ale cresterii populatiei mondiale.

Istorie

Conceptele de agricultura organica au fost dezvoltate la inceputul anilor 1900 de Sir Albert Howard, FH King, Rudolf Steiner si altii care credeau ca utilizarea ingrasamintelor animale (adesea transformate in compost), acoperirea culturilor, rotatia culturilor si combaterea daunatorilor pe baza biologica a dus la un sistem agricol mai bun. Howard, dupa ce a lucrat in India ca cercetator agricol, s-a inspirat mult din practicile agricole traditionale si durabile pe care le-a intalnit acolo si a pledat pentru adoptarea lor in Occident. Astfel de practici au fost promovate in continuare de diversi avocati – precum J.I. Rodale si fiul sau Robert, in anii 1940 si mai departe, care au publicat revista Organic Gardening and Farming si o serie de texte despre agricultura ecologica. Cererea de alimente organice a fost stimulata in anii 1960 prin publicarea Silent Spring, de Rachel Carson, care a documentat amploarea daunelor cauzate de insecticide de mediu.

Vanzarile de alimente organice au crescut constant de la sfarsitul secolului al XX-lea. O mai mare constientizare a mediului, impreuna cu preocuparile cu privire la impactul asupra sanatatii al reziduurilor de pesticide si consumul culturilor modificate genetic (OMG), au favorizat cresterea sectorului organic. In Statele Unite, vanzarile cu amanuntul au crescut de la 20,39 miliarde de dolari in 2008 la 47,9 miliarde de dolari in 2019, in timp ce vanzarile in Europa au atins mai mult de 37 de miliarde de dolari (34,3 miliarde de euro) in 2017.
Obtineti acces exclusiv la continut din prima noastra editie 1768 cu abonamentul dvs.
Abonati-va astazi

Pretul alimentelor ecologice este, in general, mai mare decat cel al alimentelor cultivate in mod conventional. In functie de produs, de sezon si de capriciile ofertei si cererii, pretul alimentelor ecologice poate fi de la mai putin de 10% la mai mult de 100% peste cel al produselor cultivate in mod conventional.

Regulament

Agricultura organica este definita formal de guverne. Fermierii trebuie sa fie certificati pentru produsele lor si produsele care urmeaza sa fie etichetate ,,ecologice” si exista standarde organice specifice pentru culturi, animale si produse artizanale salbatice si pentru prelucrarea produselor agricole. Standardele organice din Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite, de exemplu, interzic utilizarea pesticidelor sintetice, a ingrasamintelor, a radiatiilor ionizante, a namolurilor de canalizare si a plantelor sau produselor modificate genetic. In UE, certificarea si inspectia organica sunt efectuate de catre organisme de control organice autorizate in conformitate cu standardele UE. Agricultura ecologica a fost definita de Standardele Organice Nationale ale Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) din 2000 si exista multi certificatori organici acreditati in toata tara.

Desi majoritatea tarilor au propriile programe de certificare ecologica, certificatorii din UE sau Statele Unite pot inspecta si certifica cultivatorii si procesatorii pentru alte tari. Acest lucru este util mai ales atunci cand produsele cultivate organic in Mexic, de exemplu, sunt exportate in Statele Unite.

Metode de agricultura ecologica

Ingrasaminte

Deoarece nu se folosesc ingrasaminte sintetice, construirea si mentinerea unui sol viu si bogat prin adaugarea de materie organica este o prioritate pentru fermierii organici. Materia organica poate fi aplicata prin aplicarea gunoiului de grajd, compost si subproduse de origine animala, cum ar fi faina de pene sau faina de sange. Datorita potentialului de adapostire a agentilor patogeni umani, Standardele Organice Nationale USDA impun ca gunoiul de grajd sa fie aplicat cu cel mult 90 sau 120 de zile inainte de recoltare, in functie de faptul daca partea recoltata a culturii este in contact cu solul.

Gunoiul de grajd compostat care a fost transformat de 5 ori in 15 zile si a atins temperaturi cuprinse intre 55-77,2 deg C (131-171 deg F) nu are restrictii asupra timpilor de aplicare. Compostul adauga materie organica, oferind o gama larga de substante nutritive pentru plante si adauga microbi benefici solului.

Avand in vedere ca acesti nutrienti sunt in cea mai mare parte intr-o forma nemineralizata care nu poate fi preluata de plante, microbii solului sunt necesari pentru descompunerea materiei organice si transformarea nutrientilor intr-o stare ,,mineralizata” biodisponibila. In comparatie, ingrasamintele sintetice sunt deja sub forma mineralizata si pot fi preluate direct de plante.

Solul este mentinut prin plantare si apoi cultivare in culturi de acoperire, care ajuta la protejarea solului de eroziune in afara sezonului si furnizeaza materie organica suplimentara. Prelucrarea culturilor de acoperire care fixeaza azotul, cum ar fi trifoiul sau lucerna, adauga, de asemenea, azot in sol. Culturile de acoperire sunt de obicei plantate inainte sau dupa sezonul de recoltare in numerar sau in combinatie cu rotatia culturilor si pot fi plantate si intre randurile unor culturi, cum ar fi fructele copacilor. Cercetatorii si cultivatorii lucreaza pentru a dezvolta practicile de cultivare ecologica ,,fara prelucrare” si practici de prelucrare redusa pentru a reduce in continuare eroziunea.

Combaterea daunatorilor

Pesticidele organice sunt derivate din surse naturale. Acestea includ organisme vii, cum ar fi bacteriile Bacillus thuringiensis, care este folosita pentru combaterea daunatorilor omidelor, sau derivati de plante, cum ar fi piretrinele (din capetele de flori uscate ale Chrysanthemum cinerariifolium) sau uleiul de neem (din semintele Azadirachta indica). De asemenea, sunt permise pesticide anorganice pe baza de minerale, cum ar fi sulful si cuprul.

In plus fata de pesticide, combaterea organica a daunatorilor integreaza controale biologice, culturale si genetice pentru a minimiza daunele daunatoare. Controlul biologic foloseste dusmanii naturali ai daunatorilor, cum ar fi insectele rapitoare (de exemplu, buburuzele) sau parazitoidele (de exemplu, anumite viespi) pentru a ataca daunatorii insectelor. Ciclurile de daunatori pot fi perturbate prin controale culturale, dintre care rotatia culturilor este cea mai utilizata.

In cele din urma, cresterea traditionala a plantelor a produs numeroase soiuri de culturi care sunt rezistente la daunatori specifici. Utilizarea unor astfel de soiuri si plantarea unor culturi diverse din punct de vedere genetic ofera control genetic impotriva daunatorilor si a multor boli ale plantelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *