Ce este stevia? - Comunicate de presa si articole

stevia

Cunoscuta si sub denumirea de „frunze dulci” sau „planta dulce”, stevia are zero calorii si nu are impact asupra nivelului de glucoza din sange. Este originar din altitudinile Paraguay si Brazilia din America de Sud si a fost folosit ca indulcitor de sute de ani. In mod traditional, a fost folosit pentru indulcirea ceaiurilor si pentru proprietatile sale medicinale. Produsele rafinate de stevia sunt disponibile pentru un substitut de zahar mai standardizat, dar cu putina creativitate, puteti folosi frunze uscate sau extracte in multe retete diferite.

Stevia rebaudiana este cea mai dulce varietate si cel mai frecvent cultivata ca indulcitor natural, dar exista peste 100 de specii de stevia in America de Nord si de Sud. Frunzele contin pana la 5% din greutatea uscata de steviosid, un indulcitor estimat a fi de pana la 300 de ori mai dulce decat zaharul de masa (zaharoza). Frunza intreaga dulce contine 11 glicozide majore de steviol, care variaza ca dulceata de la 50 la 400 de ori mai dulce decat zaharoza. Spre deosebire de unii indulcitori artificiali, dulceata steviei este stabila la temperaturi ridicate.

De ce are nevoie Stevia:

– Soare plin, cu peste 15 ore de lumina preferate pentru a maximiza cresterea vegetativa. In zonele cu veri toride, umbra usoara a dupa-amiezii este benefica.
– Pamant bine drenat sau amestec de ghiveci. Paturile crescute functioneaza adesea bine pentru aceste plante.
– Compost sau materie organica din sol. Nu folositi ingrasamintele chimice care pot provoca o crestere luxurianta cu cantitati mai mici de dulceata. Plantele supra fertilizate sunt, de asemenea, mai predispuse la boli.
– Umiditate consistenta a solului. Stevia salbatica tinde sa creasca in apropierea corpurilor de apa, unde solul este umed, dar nu este plin de apa. Mulciul organic poate ajuta la mentinerea uniforma a umiditatii solului.
– Spatiu pentru crestere. Plantele cresc 1-3 picioare inaltime (mai scurte in zonele mai reci) si aproximativ la fel de late. Utilizati o oala cu un picior sau cu un diametru mai mare sau plantati spatiile la 18 inci in paturi de gradina.
– Protectia impotriva inghetului . Plantele pot ierni in zonele de rezistenta 8 sau mai mari. Pentru clima mai rece, aduceti plante inauntru inainte de inghet tare daca doriti sa le pastrati de la an la an.

O planta de stevia bine ingrijita poate produce timp de 3-5 ani sau mai mult, dar devine mai putin viguroasa odata cu inaintarea in varsta. Puteti incepe plante noi cu butasi sau stratificare naturala. (Plantele vor inradacina adesea acolo unde se intinde o tulpina si intra in contact cu solul.)

Plantele Stevia sunt acum disponibile in multe centre de gradinarit sau prin pepiniere si comercianti cu amanuntul online.

Daca selectati plantele personal, cautati-le pe cele care sunt compacte, cu varfuri aproximativ egale sau mai mici decat dimensiunea ghiveciului. De asemenea, doriti o culoare buna a frunzelor si fara semne evidente de stres, cum ar fi varfurile frunzelor maro sau solul uscat.

Cand se recolteaza planta de Stevia

Cel mai important sfat pentru recoltarea plantei dvs. de stevia este de a culege frunzele inainte de aparitia micilor flori albe. Odata ce planta incepe sa puna energie in flori, frunzele devin mai putin dulci. (Veti gasi acest lucru cu majoritatea plantelor de gradina, cum ar fi alte ierburi si salata. Flori = salata amara si ierburi mai putin parfumate.)

Puteti culege frunzele dupa cum este necesar sau puteti taia planta la jumatate in mijlocul verii si la inceputul toamnei. Daca doriti sa va pastrati plantele in timpul iernii, lasati cel putin 6 centimetri de planta intacta pentru a permite cresterea.

Taiati plantele pentru a forta cresterea frunzelor daca vedeti semne de inflorire. Cand cresteti stevia in interior (sau in exterior, pe masura ce zilele se scurteaza), este posibil ca mai putin de 14 ore de lumina pe zi sa declanseze inflorirea.

Uscarea si depozitarea

Exista o anumita dulceata in intreaga planta de stevie, dar frunzele sunt mult mai dulci decat tulpina, astfel incat tulpina este de obicei aruncata. Puteti taia tulpinile dorite din planta si le puteti impacheta in pachete mici (cu diametrul mai mic de 1 inch) si le puteti atarna uscate si puteti dezbraca frunzele dupa ce s-au uscat.

Alternativ, puteti dezbraca frunzele de pe tulpinile taiate si le puteti usca intr-un deshidratator de casa sau comercial, la foc mic. Frunzele uscate se vor pastra bine timp de cativa ani depozitate intr-un borcan de sticla etans si pot fi macinate in loturi, dupa cum este necesar pentru retete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *