Alimente periculoase pentru rinichi

AvatarMaria M.decembrie 20, 20206min00
Alimente periculoase pentru rinichi

Rinichii iti filtreaza sangele, indeparteaza deseurile, ajuta la echilibrarea mineralelor si, de asemenea, mentine echilibrul fluidelor in organism. Acestea sunt un organ important in asigurarea unei functionari sanatoase a corpului. Cu toate acestea, multi oameni sufera de leziuni la rinichi cauzate de diabet necontrolat sau hipertensiune arteriala. Alcoolismul, virusul hepatitei C si infectiile cu HIV sunt, de asemenea, factori de risc majori de afectare a rinichilor.

Persoanele care sufera de leziuni renale trebuie sa respecte anumite restrictii alimentare. Acestea pot diferi in functie de stadiul bolii in care va aflati; cu toate acestea, cateva restrictii sunt comune. O dieta renala limiteaza aportul de sodiu si potasiu la 2000 mg pe zi. Iata 13 alimente pe care ar trebui sa le evitati daca urmati o dieta renala.

Bauturile de sodiu au aditivi care au fosfor, ceea ce este un mare refuz, daca urmeaza o dieta renala. Se adauga pentru a spori aroma, pentru a creste durata de valabilitate si, de asemenea, pentru a preveni decolorarea. Astfel de tipuri de fosfor se gasesc in sare si sunt mai susceptibile de a fi absorbite. Majoritatea bauturilor intunecate contin 50-100 mg de fosfor intr-o portie de 200 ml.

Sunt o sursa bogata de potasiu. O cana poate contine pana la 727 mg de potasiu. Prin urmare, este recomandabil sa evitati avocado sub toate formele daca urmati o dieta renala. Este important ca persoanele cu sanatate renala proasta sa limiteze aportul de potasiu.

Majoritatea conservelor au cantitati mari de sodiu, deoarece se adauga o tona de sare pentru conservare. Este mai bine sa le alegeti pe cele care nu au sare adaugata sau sunt sarace in sodiu. Scurgerea si clatirea continutului pot reduce, de asemenea, cantitatea de sodiu.

Paine integrala de grau

Este important ca persoanele cu probleme renale sa urmareasca ce fel de paine mananca. Painea integrala de grau ar putea avea un continut mai ridicat de fibre. Cu toate acestea, este bogat in fosfor si potasiu. O portie de 30 de grame poate contine pana la 57 mg de fosfor si 69 mg de potasiu.

Orezul

De asemenea, orezul brun este bogat in potasiu si fosfor. O cana contine 150 mg fosfor si 154 mg potasiu. Trebuie sa va controlati portia daca doriti sa consumati in continuare orez brun pe o dieta renala si sa il echilibrati cu alte alimente care nu sunt bogate in potasiu si fosfor.

Bananele

Bananele au un continut foarte ridicat de potasiu. Acestea sunt sarace in sodiu, dar pot contine 422 mg de potasiu. Nu este posibil ca persoanele care urmeaza o dieta renala sa continue sa consume banane ca element de baza zilnic.

Lactatele

Produsele lactate, desi bogate in minerale si vitamine, sunt bogate in fosfor si potasiu. Consumul prea mult poate fi de fapt rau pentru sanatatea oaselor persoanelor cu probleme renale. Acumularea de fosfor pe oase poate extrage calciu din oase, ceea ce le face slabe.

Portocalele

Se stie ca portocalele sunt bogate in potasiu. O portocala mare contine 333 mg de potasiu, in timp ce o cana de suc de portocale poate contine 473 mg de potasiu. Strugurii, merele si merisoarele sunt inlocuitori buni pentru portocale.

Carnea procesata

Carnea procesata este in general sarata, uscata sau conservata si este adesea legata de boli cronice. Au o cantitate uriasa de sare pentru a imbunatati gustul si a le pastra. Prin urmare, este dificil sa va mentineti aportul zilnic de sodiu atunci cand consumati multa carne procesata.

Muraturile

Sarea este o parte imensa a procesului de decapare. Un frotiu poate contine peste 300 mg sodiu. Acelasi lucru este valabil si pentru gustarile si maslinele murate. In sfarsit, consumati un procent major din doza zilnica permisa, cu doar un pic de muraturi.

Caisele

Chiar daca caisele sunt bogate in vitamina C, A si fibre, ele sunt, de asemenea, o sursa uriasa de potasiu. O cana poate furniza 427 mg de potasiu. Este si mai concentrat in caise uscate. O cana poate contine pana la 1500 mg de potasiu.

Cartofii

Un cartof de dimensiuni medii contine 610 mg potasiu. Astfel de alimente bogate in potasiu pot fi inmuiate si levigate pentru a reduce cantitatea de potasiu din ele. Taiati bucati mici de cartofi si fierbeti-le 10 minute pentru a reduce continutul de potasiu cu pana la 50%.

Rosiile

Rosiile sunt o alta baza de zi cu zi, care are un continut ridicat de potasiu. I ceasca de sos de rosii are aproximativ 900 mg de potasiu. O alternativa buna pentru sosul de rosii este utilizarea sosului de ardei rosu prajit, care este delicios si are mai putin potasiu pe portie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *